UNIEK LANDHUIS ARDENNEN TE KOOP

Dit was ons buitenhuis gelegen op een landgoed van 5 hectare. Dit natuurstenen huis staat op een open, idyllische plek, midden in het bos, langs een voormalige spoorlijn staat. We hebben deze pagina in 2018 gemaakt om het te kunnen verkopen. Het huis is inmiddels verkocht. We behouden deze pagina als herinnering voor ons en al onze vrienden met wie we jarenlang mochten genieten van deze mooie plek.

Over het terrein stroomt een beekje. Er zijn geen buren op zichtafstand, auto’s hoor of zie je niet. De plek biedt veel privacy, vrijheid, veel natuur en alle ruimte. Huis en terrein liggen in het dal van de rivier de  Bocq, die zeven kilometer verder uitmondt in de Maas, in de gemeente Yvoir (België).

BESCHRIJVING HUIS EN BIJGEBOUWEN

Het huis is in 1907 gebouwd als woning voor de stationschef, bij de aanleg van de spoorverbinding tussen Ciney en Spontin. In die periode was Wallonië een van de economische centra in Europa. Er was veel geld en er werd gebouwd aan een stevige infrastructuur. Voor het spoor werden indrukwekkende bruggen en tunnels aangelegd. Stations en huizen van de spoorwegen werden robuust gebouwd, van de beste materialen die beschikbaar waren. De binnenmuren van het huis zijn van baksteen, de buitenmuren van natuursteen. De muren zijn zo’n 70 centimeter dik. De ramen zijn van dubbel glas. De luiken voor de ramen en het dak verkeren in uitstekende staat. Het huis is bomb proof.

Onze woning heeft een ruime droge kelder (4x5m), een begane grond met een keuken (3x3m) en een woonkamer (8×4,3m), op de eerste etage drie slaapkamers (4,3×3,2m) (4,5×3,1m) en (3,1×4,3m) en een toilet. De zolder (8×4,3m) biedt ruimte voor nog een of twee slaapkamers. De woonoppervlakte is ongeveer 150 vierkante meter.

Naast het huis staat een bijgebouw in dezelfde bouwstijl. Omdat het huis geen echte badkamer heeft zijn we altijd van plan geweest om een badhuis te bouwen in het bijgebouw.

Verder staat er niet ver van het huis een grote open schuur, en iets hoger in het bos hebben we een boomhut gebouwd. Een oud reusachtig cognacvat van eikenhout diende lang als sauna.


TERREIN EN OMGEVING

Kernbegrippen van deze plek zijn: rust, ruimte, natuur en vrijheid. Het huis ligt op een unieke plek op een stuk eigen grond van een kleine 5 ha, waarvan ongeveer 1 ha grasland en 4 ha bos. Op het grasland hebben we jaren schapen gehouden. Het beekje dat over ons terrein stroomt, heeft 12 maanden per jaar water. Het bos bestaat uit een deel larix (>40 jaar) en een deel loofbos (vooral eik, es, esdoorn).  Een deel van het grasland is ingericht als tuin.

Het dal van de Bocq is dicht bebost. Er is langs de rivier aaneengesloten bebossing tussen Spontin en Yvoir, een kilometer of 12. Boven op het plateau dat door de rivier wordt doorsneden is veel landbouw.

VERBOUWEN, PLANNEN EN TEKENINGEN

We hebben het afgelopen jaar hard nagedacht wat we met het huis wilden doen. We lieten het huis inmeten en een bouwtekening maken. Een architect vond voor ons bij de gemeente uit dat we een groot stuk aan het huis mochten bijbouwen. Hij maakte een paar mooie schetsen voor de aanbouw. Die plannen zijn digitaal en op papier beschikbaar.

 

ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING

De omgeving van ons huis is uitermate geschikt voor outdoor activiteiten. Zelf zijn we fanatieke trailrunners en klimmers. In de omgeving van het huis zijn kilometers paden. Binnen de gemeente Yvoir alleen al zijn twee verschillende klimgebieden (Yvoir en Durnal). Grote klimgebieden als Freyr, Dave, Beez en Marche-les-Dames liggen binnen een straal van 25 km. Ook voor wandelen, mountainbiken, paardrijden en vissen (Bocq) is de omgeving ideaal. Het huis is geschikt voor permanente bewoning, als vakantiehuis of voor de verhuur (gite).

In Purnode ligt brouwerij de Bocq en restaurant Les Sossons de Cortils. Supermarkten, bakkers en slagers liggen in Yvoir (6 km) en Dinant (9 km).

BEREIKBAARHEID

Het huis ligt op 7 minuten van de snelweg E411, afslag 19. Buiten de spits ligt het huis op 20 minuten van Namen (snelwegafslag) en een klein uur (45 minuten) van de ring van Brussel. Yvoir-Rotterdam is ruim 2 uur rijden.

Er is vanaf Yvoir (7 km) een goede treinverbinding naar Namen (Brussel, Luik, etc).

MEER INFO

Ben je serieus geïnteresseerd of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op: + 31 6 24582072 (Michiel).

Meer foto’s van het huis (binnen en buiten) en de omgeving vind je HIER