Quarantine backyard ultra

Michiel Panhuysen, 9 april 2020 – Hoe organiseer je tijdens de lockdown een hardloopwedstrijd voor ultralopers uit de hele wereld? Het obscure concept voor de ‘backyard ultra’ bood uitkomst. Zo’n 2.500 deelnemers deden afgelopen weekend mee aan de Quarantine Backyard Ultra. De race viel binnen de beperkingen die veel landen opleggen in het kader van het COVID 19 virus.

De race werd gewonnen door de 45-jarige Amerikaanse ultraloper Michael Wardian. Hij liep 63 keer hetzelfde rondje van 7 kilometer in de buurt van zijn huis. In totaal legde hij 441 kilometer af.

Last man standing
Het concept voor de ‘backyard ultra’ is bedacht door Gary “Lazarus Lake” Cantrell, de man achter een andere opzienbarende wedstrijd: de wereldberoemde Barkley 100 ultramarathon. Sinds 2012 organiseert Cantrell The Big Dog Backyard Ultra in zijn eigen achtertuin in Tennessee over het rondje dat hij dagelijks met zijn hond ‘Big Dog’ loopt. Anders dan bij veel andere ultraraces wordt de afstand die de winnaar aflegt pas tegen het einde van de wedstrijd bekend. De deelnemers lopen rondes over een parcours van 7 kilometer en moeten ieder heel uur starten aan een nieuwe ronde. Als een loper zich na 60 minuten niet opnieuw aan de start meldt, wordt hij gediskwalificeerd. Degene die na vele uren als enige loper aan een nieuwe ronde begint, mag zich na het uitlopen van de laatste ronde winnaar van de Backyard Ultra noemen. In 2019 werd de wedstrijd gewonnen door een dame (Maggie Guterl). Deze wedstrijdvorm wordt ook wel een ‘Last man standing’ genoemd.

De afstand die de ‘last (wo)man’ aflegt hangt dus af van de overige deelnemers. Pas wanneer die allemaal de handdoek in de ring hebben gegooid kan de winnaar aan de laatste ronde beginnen. In 2018 liepen de Amerikaanse dame Courtney Dauwalter en de Zweed Johan Steene in een geruchtmakende race urenlang als enige twee lopers hun ronden, tot de Amerikaanse opgaf en Steene in het 68e uur van de race zijn winnende ronde kon lopen. Steene legde in totaal 476 kilometer af. Deze wedstrijdvorm is extreem. Zeven kilometer binnen een uur afleggen is voor weinig hardlopers een uitdaging. Maar om dat ieder uur te doen gedurende meer dan 20, 30, 40, 50 of zelfs meer uren is een uitdagende opgave. Het vergt mentaal veel kracht om aan een race te beginnen over een onbekende afstand, die eventueel drie etmalen kan uren.

De afgelopen jaren namen andere organisatoren het concept van Big Dog Backyard Ultra over en inmiddels worden er over de hele wereld Backyard Ultra’s georganiseerd.  

Gouden wc-rol
Om ultralopers ook in tijden van een wereldwijde lockdown een evenement te geven waarin zij hun krachten met elkaar kunnen meten organiseerde het Canadese bedrijf Personal Peak de Quarantine Backyard Ultra. Het concept werd enigszins aangepast, door de deelnemers de rondjes van 7 kilometer niet gezamenlijk te laten lopen maar in hun achtertuin, rondom de keukentafel in hun appartement, of thuis op een loopband. Videodienst Zoom legde de verrichtingen van de lopers vast.

De Quarantine Backyard Ultra startte afgelopen zaterdagmiddag om 15 uur Nederlandse tijd. De deelnemers liepen overal in de wereld. Pas toen het in Nederland dinsdagochtend werd liep Wardian zijn laatste winnende ronde om daarmee een gouden wc-rol te verdienen.