‘In de ban van de Barkley’ ligt in de winkel

Voor een schrijver ruikt niets zo lekker als een stapel vers gedrukte boeken. Dit weekend kwam de langverwachte lading binnen: ‘In de ban van de Barkley’, uitgegeven door uitgeverij Ambo Anthos.

Ruim een jaar geleden begon ik aan het manuscript van mijn boek over de Barkley Marathons, een extreme hardloopwedstrijd in een uitgestrekt woud in het Oosten van Tennessee, een race omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Het voltooien van ‘In de ban van de Barkley’ werd een zware bevalling. Het ging hier immers om meer dan een hardloopwedstrijd. Het boek werd een retrospectie op tien uitdagende jaren in mijn leven, waarin ik mijn fysieke en mentale grenzen verlegde. Waarin ik mensen die mij dierbaar waren verloor. Waarin ik mij in Amerika, in de Alpen en in de Pyreneeën in extreme hardloopwedstrijden onbewust voorbereidde op zaken die later een zwaar beroep zouden doen op mijn mentale weerbaarheid.

‘In de ban van de Barkley’ vertelt hoe de hardloopwedstrijd van de illustere racedirecteur Lazarus Lake in mijn leven kwam en grote invloed ging uitoefenen op mijn gedrag. Ik radicaliseerde uiteindelijk op sportief gebied en kwam terecht in een wereld met sporters die ver voorbij hun grenzen van pijn en uitputting gaan. De wereld van ultralopers en andere ultrasporters is fascinerend. ‘We live in an airconditioned world’, zegt drievoudig winnaar Jared Campbell in het boek. In het moderne leven worden zoveel mogelijk omgevingsfactoren gecontroleerd, maar veel ultra-atleten zetten zich af tegen het gemak dat in de moderne samenleving overheerst. ‘An airconditioned world’, woorden naar mijn hart.

Het ei is gelegd, ‘In de van de Barkley’ is daar. Te koop in boekhandels en online. De prijs is: 20,99.