Regenerative cannabis farming

 

17 februari 2020, Michiel Panhuysen – In september 2019 bezocht ik samen met Karel Schelfhout drie legale cannabisfarms in Californië. ‘Sungrown’ en ‘regenerative farming’ staan daar garant voor superwiet. De manier van telen leidt tot een toename van de bodemvruchtbaarheid en een afname van CO2 (koolstofdioxide) in de lucht.

We bezochten drie bedrijven in Mendocino, ten noorden van San Francisco (Californië). Mendocino vormt samen met Humboldt en Trinity Counties de zogenaamde Emerald Triangle. In dit gebied is sinds de legalisering van medicinale cannabis in 1996 een groot aantal legale wiettelers neergestreken. De helft van de economie van het gebied draait inmiddels op de (medicinale en recreatieve) wietindustrie.

Hügelkultur

De drie bedrijven geven alle drie op hun eigen manier invulling aan regenerative farming. Een van de bedrijven werkt met een speciale techniek met ‘gelaagde compost’. Op de twee andere boerderijen staan metershoge wietplanten op langgerekte ‘heuvels’. De farmers hebben de heuvels aangelegd volgens de principes van de zogenaamde ‘Hügelkultur’. Hierbij maak je een langgerekte sleuf in de bodem. Die vul je eerst met hout (dunne boomstammen, snoeihout). Vervolgens bedek je het hout met meerdere lagen aarde, omgekeerde grasplaggen en organisch materiaal, zodat er een heuvel ontstaat. Het organische materiaal in de heuvel vergaat langzaam in de jaren die volgen. Dat levert een vruchtbare voedingsbodem voor planten.

Op de heuvels staan naast cannabisplanten ook diverse andere planten, zoals bloemen, artisjokken, watermeloenen, bonen, pompoenen en smeerwortel. Sommige planten, zoals smeerwortel, leveren de bodem veel stikstof en koolstof. Een aantal van de planten zijn meerjarig, andere planten zaaien zichzelf uit. Door de verscheidenheid aan planten worden er veel verschillende soorten insecten aangetrokken. Op die manier is er voor de meeste ziekteverwekkers een natuurlijke vijand in de buurt.

De planten op de heuvels zijn sterk en gezond en hebben naast compost geen extra bemesting of pesticiden nodig. De levende vruchtbare bodem werkt als een spons en houdt vocht lang vast. De teeltmethode is daarom zeer geschikt voor droge gebieden.

Sungrown

‘Regenerative farming’ is een containerbegrip voor een aantal teeltmethoden die tot doel hebben om de bodem vruchtbaarder te maken (door een beter bodemleven en meer humus in de bodem) en om meer COop te slaan in de bodem. Het gaat een stap verder dan biologisch telen. De betrokken telers focussen op biodiversiteit, verbetering van het bodemleven, een goed watermanagement en aandacht voor de gemeenschap.

Deze manier van telen is sterk in opkomst bij cannabisboeren in het westen van de VS. Steeds meer boeren telen hun cannabisplanten buiten onder de zon. ‘ Sungrown’ staat inmiddels voor kwaliteit, zeker als het ook nog eens biologisch is geteeld.

De planten zijn happy omdat ze maandenlang onder de zon met hun wortels in een rijke voedingsbodem hebben gestaan. De opbrengst is groot en de cannabis heeft een bijzonder verfijnde smaak en effect. Dat komt doordat de terpenen en werkzame stoffen in de cannabisplant de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen en de planten op een natuurlijke wijze zijn gevoed. In Mendocino wordt inmiddels gesproken van ‘terroir’. Hiermee wordt verwezen naar de kenmerkende smaak die de wiet heeft die op een specifieke grondsoort en volgens een specifieke biologische methode wordt geteeld.

Geesten rijp voor regeneratieve landbouw

In 2016 schreven we het Organic Grow Book, dat verkrijgbaar is in het Frans, Engels, Duits en Spaans. De regeneratieve cannabisboeren in Californië inspireren ons. Tijd dat ook in Nederland de geesten rijpen voor cannabis voor fijnproevers, geteeld op een manier die bijdraagt aan CO2 reductie.